Какво е Windows Phone 7?

Windows Phone 7 е новата операционна система за мобилни устройства (смартфони), разработена от Microsoft под формата на ново поколение Windows Mobile платформа. За разлика от своя предшественик Windows Mobile 6.5, вече известен под наименованието Windows Phone 6.5, новата версия 7 е по-скоро насочена към обикновените потребители, а не към корпоративните клиенти и съответно акцента във функционалността на новите устройства е към мултимедийната функционалност.


Кога е създадена и анонсиран Windows Phone 7 ОС?

Разработката на новата мобилна ОС започва още през 2004 година, но проектът е прекратен в последствие и чак през 2008 година работата по него е възстановена с нови сили, като първоначалните планове са за официален анонс през 2009-та. Реалният анонс на Windows Phone 7 се случи по време на Mobile World Congress 2010 в Барселона на 15-ти февруари тази година, но самата премиера и наличността на първите смартфони с новата операционна система започна да се случва чак през октомври. Премиерата на Windows Phone 7 в Европа, Сингапур и Австралия се случи на 21-ви октомври, а няколко дни по-късно, на 8-ми ноември тя се състоя и в САЩ и Канада, на 24-ти в Мексико, а официалния дебют на азиатския пазар е предвиден за 2011-та.


Минимални изисквания към Windows Phone 7 устройствата?

– Капацитивен, 4-точков мултитъч WVGA екран с резолюция 800×480 точки.
– 1 GHz ARM v7 „Cortex/Scorpion“ или по-бърз процесор.
– Графичен процесор с хардуерна поддръжка на DirectX 9.
– 256MB RAM системна памет с поне 8GB са съхранение на данни.
– Акселерометър с цифров компас, сензор за силата на осветеността, сензор за близост и A-GPS.
– 5-мегапикселна камера с LED светкавица.
– FM радио тунер.
– 6 хардуерни бутона – назад, старт, търсене, камера, за включване и за намаляване и увеличаване на звука.


Кои са първите модели телефони с Windows Phone 7?

Сред първите компании с вече налични на пазара продукти на базата на новата Windows Phone 7 ОС са популярни имена като HTC, LG, Samsung и Dell, като най-активен сред тях е HTC най-много различни модели. Моделите, които можете да намерите с новата операционна система на Microsoft са: HTC 7 Mozart, LG Optimus 7, Samsung Omnia 7, HTC 7 Trophy, HTC HD7, Dell Venue Pro, HTC HD7 Pro, HTC Surround, LG Quantum/Optimus 7Q и Samsung Focus.


Какви са алтернативите на Windows Phone 7?

Мултимедийните устройства с новата мобилна операционна система на Microsoft имат за цел да предложат реална алтернатива на набралите огромна популярност Apple iPhone и Google Android-базирани решения. Windows Phone 7, за разлика от предходните бизнес ориентирани мобилни операционни системи на Microsoft предлага генерално различен подход, функционалност и комфорт на ползване. Разбира се от Microsoft ще продължат да разработват и поддържат паралелно с Windows Phone 7 и своята Windows Phone 6.5 или Windows Mobile 6.5, както доскоро беше известна предишната операционна система, като нейната насоченост си остава основно към бизнес потребителите.


Какви възможности получавате със своя нов Windows Phone 7?

Windows Phone 7 предлага една изцяло нова визия и функционалност, в крак с модерния начин на живот и постоянната свързаност към интернет, която е добре комбинирана с мощен хардуер, осигуряващ оптимален комфорт при ползване с разнообразна мултимедия. С новото поколение мобилни устройства с windows Phone 7 вие получавате бърз и лесен достъп до интернет и социални мрежи, възпроизвеждане на музика и видео с високо качество, запечатване на важни моменти на снимки и видео, пълноценна офис функционалност – календар, електронна поща, комуникация, работа с документи, а не на последно място и възможност за забавление с иновативни и забавни игри.


Необходимо ли ми е Windows Live ID за да ползвам Windows Phone 7?

Подобно на алтернативните устройства с iPhone OS и Android OS, и при устройствата с операционна система Windows Phone 7 е необходимо да имате съответен акаунт, за да може да използвате пълноценно своя смартфон и всички негови възможности. В конкретния случай за Windows Phone 7 този акаунт е Windows Live ID, така че ако не разполагате с такъв, то е добре да се регистрирате. Това обаче не означава, че няма да може да ползвате своя телефон без да го активирате със своето Windows Live ID, ако предпочетете да не свържете телефона си с такъв акаунт, то няма да може да използвате някои от неговите възможности, като например да играете игри в Xbox LIVE, да сваляте приложения от Marketplace или да използвате Windows Live електронна поща.


За какво служат трите хардуерни бутона в предната част на устройствата с Windows Phone 7?

В предната част на всеки един смартфон с операционна система Windows Phone 7 задължително има три основни бутона – Назад, Старт и Търсене. Бутонът назад ви връща към предходния екран, като при неколкократното му натискане ще ви върне назад обратно до началния екран на телефона, единственото изключение е при ползването на интернет браузъра Internet Explorer Mobile, където натискането му ще ви върне към предходната страница. Еднократно натискане на бутона Старт ви връща директно на началния екран на телефона, независимо къде се намирате в неговите менюта или приложения в момента, а задържането му активира режима за изпълнение на гласови команди. Бутонът Търсене служи за търсене на информация в телефона или интернет, функцията за търсене, която се активира спрямо съответното активно приложение – например търсене в списъка с контакти, търсене на приложения или търсене в Интернет.

 

Коментарите са забранени.