Използването на Windows Phone Marketplace или само Marketplace, като ще го намерите на своя телефон в списъка с програми, изисква задължително да сте въвели своето Windows Live ID. В противен случай, при пускане на приложението, без да сте задали информацията за достъп до вашия Live акаунт най-вероятно ще получите странно съобщение за грешка, което гласи, че услугата е временно недостъпна. Не се притеснявайте от това, но и не опитвайте да го пуснете отново преди да сте въвели своето Windows Live ID…

След задаване на Windows Live ID акаунт, при първото пускане на Маrketplace на вашия смартфон с Windows Phone 7 ще ви посрещне нов прозорец за избор на определени настройки и по-специално на някои от регионите, в който е активна тази услуга за момента. Тук вече сме споменавали, че за момента Windows Phone Marketplace е достъпен официално само в 17 различни страни и това са съответно: Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Франция, Германия, Хонконг, Индия, Ирландия, Италия, Мексико, Нова Зеландия, Сингапур, Испания, Швейцария, Пуерто Рико, Великобритания и САЩ. Реално вие ще създадете нов профил за достъп до Merketplace, като освен регион е необходимо да въведете и рождена дата, нещо, което е по-скоро с цел да ограничи достъпа до определени неподходящи приложения например.

Препоръката е да изберете или United Кingdom или United States, освен ако разбира се нямате други конкретни предпочитания. Тъй като за момента няма опция за избор на България ще трябва да се задоволите с безплатните приложения, макар че не е изключено да има и заобиколен вариант, които да позволява и покупката на приложения от друг регион.

След избор на региона остава да въведете и дата на раждане, и евентуално да маркирате опцията „Personalize my music“, макар че надали бихте пазарували музикално съдържане на този етап, така че спокойно можете да се въздържите от нейното активиране, засега.

На този етап вие вече разполагате с Marketplace акаунт, които е като част от вашето Windows Live ID, така че при логване с него вече няма да имате проблеми да използвате пълната функционалност на услугата. Системата автоматично ще ви генерира така наречения gamertag идентификатор (ако все още нямате такъв), които е свързан с мрежовата игрова функционалност на смартфона и съответно с Xbox Live. Стандартния идентификатор е малко странен, но е нормално да е такъв за автоматично генериран, но не се безпокойте, защото лесно можете да го смените с нещо по-смислено, с което да бъдете представяни.

От тук нататък сте готови да започнете да използвате Marketplace, като при всяко следващо пускане на приложението ще виждате директно тази начална страница. Тук трябва да обърнем внимание на опцията най-горе „Samsung Zone“, която съдържа няколко ексклузивни безплатни приложения за притежателите на Samsung Omnia 7 смартфони (както и на други устройства на Samsung с WP7). Съответно за собствениците на HTC тя е брандирана по-малко по-различен начин и съдържа друг набор от ексклузивни приложения, макар като цяло все още да няма кой знае какъв ресурс вътре, то хвърляйте по един поглед от време на време. Под съответната ексклузивна зона са изредени applications, games и music категориите съответно с приложения и съдържание, което можете да изтеглите и/или инсталирате на вашия телефон. А най-долу на екрана се показва информация, ако имате свалени, но все още не инсталирани програми или ако дадено вече качено приложение е било обновено междувременно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *