Както би трябвало вече да знаете, операционната система Windows Phone 7 е съвсем нова и има да наваксва спрямо основните си конкуренти в лицето на Apple и iOS за iPhone, която разполага с доста голяма преднина и съответно Google и техния Android OS също вече привлякъл немалък брой потребители. И все пак Windows Phone 7 се развива доста добре, предвид, че официалната премиера се състоя преди малко повече от месец в повечето страни, където вече е обявен, а за някои региони той все още не е наличен и не се предлагат устройства с него. Така или иначе нека да разгледаме някои актуални цифри и да направим известни заключения на тяхна база за скоростта на развитие на WP7.

Към момента, по официални данни от Microsoft вече има над 18000 регистрирани разработчика за Windows Phone 7, като разбира се техния брой се увеличава доста бързо. Само за справка, преди официалната премиера вече е имало около 3000 регистрирани разработчика, а останалите 15 хиляди са се включили в последствие, което означава, че определено компаниите и програмистите, създаващи софтуер за Windows Phone 7 са много и виждат сериозен потенциал. Броят на наличните приложения също расте много бързо, макар тяхното общо количество към момента все още да е доста далеч от стотиците хиляди програми за iPhone и Android. Windows Phone Marketplace вече почти достигна 4000 приложения, като към момента на написването на тази новина техният точен брой е 3920, което е повишение с над 500 програми спрямо предходната седмица например. От тези близо 4000 приложения, около 28% или близо една трета са напълно безплатни, а средната цена за останалите платени програми е от порядъка на долар и половина.

Все още нямаме актуална официална информация за това, колко на брой реално са активните потребителите на устройства с новата мобилна операционна система на Microsoft, но все пак имаме на разположение някакви данни. Става дума за броя потребители, които използват интегрираната в Windows Phone 7 функционалност за свързване с Facebook, а както знаем това е една от най ползваните и големи социални мрежи, така че е нормално повечето потребители да искат да свържат Facebook акаунта си с телефона, за да имат достъп през него. За момента броя на потребителите на смартфони с WP7 ОС, които са направили тази връзка са малко над 180 хиляди, като само за изминалата седмица тяхното количество се е увеличило с над 40 хиляди. Затова ако направим една груба сметка, че половината от потребителите използват Facebook функционалността на своя телефон с Windows Phone 7, то може би вече имаме поне около 400 хиляди потребителя на смартфони с тази операционна система и техният брой продължава да нараства с доста активни темпове. Специално цифри за брой потребители на локалния български пазар е трудно да се каже, но надали към момента има повече от 1000 потребителя, тъй като мобилните оператори у нас буквално съвсем от скоро предлагат първите устройства с WP7, но се надяваме тенденцията за бързото навлизане в световен мащаб да се окаже валидна и тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *