При първото пускане на нов телефон с операционна система Windows Phone 7 ще трябва да минете през няколко стъпки или така наречената първоначална инициализация на устройството, преди да можете реално да го използвате (тази процедура се повтаря и след всяко Reset-ване на устройството). Тук по традиция много потребители прехвърлят набързо нещата, без да обръщат особено внимание на това, какво се изисква от тях на съответния екран, затова ние ще ви обърнем малко повече внимание на всяка една от основните стъпки от процеса по инициализация. На първия екран разбира се е нужно да щракнете на бутона „get started“, за да продължите напред…

На следващия екран избирате езика, на който ще ползвате своя нов WP7 смартфон. Тук опциите не са кой знае колко към настоящия момент, като на разположение имате 5 основни езика, след които разбира се все още няма български, така че ще трябва да се задоволите с използването на английски за интерфейса и клавиатурата, поне докато не се появи адекватна локализация. След избор на езика, продължавате с натискане на бутона „next“.

Следва екран със споразумението, което сключвате с Microsoft, за да можете да използвате смартфона с тяхната нова операционна система, както и информация за сигурност на личните ви данни. Съответно, за да прочетете текста на споразумението трябва да натиснете върху „Windows Phone Terms of Use“, а за да видите информацията за сигурността на личните ви данни – на „Privacy Statement“. Натискайки върху бутона „accept“ в долната част на екрана вие ще продължите с инициализацията, приемайки споразумението за ползване, така че е добре да хвърлите поне един поглед на това, с което се съгласявате.

В тази стъпка от инициализацията трябва да изберете какви да бъдат две от важните настройки на смартфона, а именно дали той да може да ползва интернет през мобилната мрежа на оператора и дали да докладва анонимна информация за използването на вашето устройство на Microsoft. За да продължите напред е необходимо да изберете бутона „recommended“, който активира и двете неща по подразбиране или да щракнете на „custom“ и сами да маркирате коя от опциите да бъде активна и коя не. Това, което можем да ви препоръчаме е да си спестите изпращането на анонимната информация, за всеки случай от съображения за сигурност, а и за да не генерирате излишен трафик през мобилния си интернет, особено ако той е ограничен като капацитет. Тази настройка за изпращане на „feedback“ може да бъде управлявана допълнително след първоначалната инициализация на устройството от настройките на телефона (Settings), така че може да я промените и в последствие.

Продължавате с избор на часова зона, като след това е добре да проверите и дали часовника на телефона се е обновил и показва времето точно, защото, ако не е и не му обърнете внимание може да имате известни неприятности, като например аларма за сутрешно събуждане, която не се включва когато очаквате.

На финала трябва да въведете вашето Windows Live ID, нещо, което е необходимо, за да можете да използвате пълноценно всички възможности на телефона, тъй като той е обвързан малко или много с различни безплатни услуги на Microsoft, достъп, до които има точно с помощта на Live ID. Ако нямате такъв акаунт, то можете да си регистрирате, като не е проблем да продължите и без да сте подали такъв акаунт, но с известно ограничение във възможностите на телефона, които са свързани с използването на свързаните услуги. Въвеждането на Windows Live ID може да стане и на по-късен етап, така че дори да не се логнете при инициализацията ще можете да го направите на по-късен етап.

Както стана вече дума, ако не въведете своето Live ID по време на инициализацията, телефонът ще бъде активен, но няма да може да използвате някои то възможностите му. Остава само да натиснете върху бутона „done“ и ще можете да започнете да използвате своя нов смартфон с операционна система Windows Phone 7.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *