Малко повече от година преди официалната премиера на новата си операционна система Windows Phone 7, от Microsoft пуснаха обновената втора версия на своите мултимедийни плейъри наречени Zune HD. И за да бъдем по-конкретни тяхната официална премиера е на 15-ти септември 2009 година, като за съжаление те се появяват само на малък брой големи западни пазари. Именно поради тази причина за много потребители не е ясно, че всъщност Zune HD реално е предшественик на смартфоните с Windows Phone 7 ОС. Както можете да видите на краткото видео по-горе, не само интерфейса (по-ранна версия на Metro UI), но и доста голяма част от функционалността и параметрите са намерили своето място в новите смартфони с WP7, разбира се не липсват и някои определени разлики.

Zune HD например използва многоядрен мултимедиен процесор Nvidia Tegra с работна честота на изчислителното ядро от 600MHz, за разлика от минималното изискване от 1 GHz за Windows Phone 7 устройствата, което е поставено от Microsoft. Tegra процесора на Nvidia представлява съвкупност от много специализирани ядра в едно, които се грижат за осигуряване на богат набор от мултимедийни възможности в Zune HD. От Microsoft Обаче явно са решили да заложат на по-бърз процесор само с интегриран видеоконтролер (GPU) за телефоните с Windows Phone 7, вместо да продължат да залагат на Tegra, която беше налична и в техния неуспешен експеримент наречен „Kin“, но където възможностите на чипа Tegra не бяха използвани въобще. Но стига толкова за Tegra и ARM изчислителните процесори, които са в основата на гореспоменатите устройства…

Както можете да видите на видеото по-горе промените по интерфейса на Zune HD плейъра, който един вид е намерил своето място като част от новата мобилна ОС на Microsoft не е претърпял кой знае какви съществени промени. Но тъй като в предната част на Zune HD има само един бутон (еквивалентен на Start бутона при WP7), то връщането към предходно меню (хардуерния бутон назад при Windows Phone 7) е реализирано софтуерно и се извършва с текста с името на съответното приложение в горната част на екрана на плейъра. Явно това решение не се е оказало толкова удобно и затова е било заместено с хардуерен бутон, като същото се е случило и с бутона за търсене, който липсва и като софтуерна и като хардуерна функция при Zune HD. Екранът на Zune HD е с диагонал от 3.3-инча и е OLED-базиран, което определено води до много приятен образ при преглеждане на снимки и видео на устройството, нещо, което може би трябваше също да бъде заложено като стандартна екстра и при телефоните с Windows Phone 7. За съжаление само няколко модела от първата вълна смартфони с WP7 към момента са предвидени с OLED екрани, като повечето от устройствата продължават да бъдат с нелоши LCD панели, но все пак далеч като представяне спрямо OLED.

Що се отнася до софтуера, една от съществените разлики, които трябва да споменем е уеб браузъра използван при Zune HD, който е на база на Internet Explorer Mobile 6 и вече е малко поостарял, докато при новите смартфони той е с нещо като хибрид между Internet Explorer Mobile 7 и 8 и поддържа по-актуални технологии. Поради тази причина по-интерактивните сайтове, използващи по-актуални браузърни възможности изглеждат по-добре на актуалния браузър и могат да имат проблеми с преглеждането на Zune HD. Разбира се между двете устройства има и доста други разлики, все пак не трябва да забравяте, че Zune HD все пак не е мобилен телефон и за допълнителната година след неговото пускане от Microsoft са продължили активно да разработват операционната система за смартфони. А и самите Windows Phone 7-базирани устройства разполагат с редица допълнителни възможности, освен разбира се наличието на телефонна функционалност, като например интегрирана камера, GPS, Bluetooth, цифров компас, сензор за близост, сензор за осветеност и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *